A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Хмільницький центр первинної медико-санітарної допомоги" Хмільницької міської ради

Твій сімейний лікар

Дата: 01.01.2022 01:20
Кількість переглядів: 69

У кожної людини свій секрет щастя. Ідеальний і неповторний. Ми не відкриємо тобі великої таємниці абсолютного щастя в новому році. Але поділимось секретами й секретиками хорошого настрою і щирих усмішок. Бо механізми, якими тіло сигналізує про радість, у всіх нас спільні.

Дофамін — нейромедіатор, що надихає нас на нові звершення. А ще саме він дарує нам це солодке передчуття свята. Простимулювати його виділення досить просто.

Увімкни музику, яку асоціюєш із Різдвом та Новим роком.

Перш ніж з'їсти мандаринку, добре вдихни її аромат. А може, тобі нагадує про зимові свята запах печених яблук з корицею чи імбирного печива? Все підійде.

А ще подарунки. Як же приємно чекати ті дні, коли вже можна буде їх дарувати та отримувати. Час від часу роби подарунки собі, це теж рахується.

Серотонін — наша «сироватка бадьорості». Також він дає відчуття радості та внутрішнього спокою. Збільшити його рівень ще простіше.

Якщо на вулиці сьогодні сонечка нема, влаштуй ілюмінацію вдома — в пригоді стануть гірлянди, ліхтарики, лампи та свічки.

Є купа продуктів, які збільшують кількість триптофану, попередника серотоніну. Їжте індичку, нут, банани, картоплю. В помірній кількості, звичайно.

А ще рух. Найкраще у свята підійдуть танці. Танцюй коли завгодно, на людях і наодинці — і буде тобі серотонін.

Гамма-аміномасляна кислота (ГАМК) — наше заспокійливе. Виділяючись у достатній кількості, ця речовина говорить мозку, що все добре. Всі дедлайни закриються, подарунки купляться й обов'язково сподобаються, святковий стіл буде смачним. А як щось іде не за планом, то це не біда, а пригода.

Для підвищення ГАМК п'ємо чайок. Найкраще підійдуть трав'яні відвари — меліси, ромашки, хмелю чи валеріани.

Ендорфіни — це цілий набір речовин, що спонукають нас відчувати повнісіньке щастя та ейфорію. Саме вони викликають метеликів у животі та головокруття від закоханості. Здогадуєшся, як їх підвищити?

Звичайно, обіймами, поцілунками й душевною близькістю з дорогими людьми.

А ще улюблені заняття. Це може бути приготування їжі, твоє рідне хобі, спорт, навіть чашка кави й хороша книжка.

Для довготривалого ефекту чудово працює доброта. Будемо відверті, злі люди — це часто нещасливі люди. Накричавши на когось, можна відчути короткочасне полегшення. Але реагуючи на негаразди з усмішкою і добром у серці, ти відчуєш себе значно легше, щасливіше, а також заощадиш енергію. У новому році будьмо добрішими до себе та одне до одного!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора