A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Хмільницький центр первинної медико-санітарної допомоги" Хмільницької міської ради

Як сімейні лікарі Вінниччини працюють з ментальним здоров’ям пацієнтів?

Дата: 29.02.2024 08:55
Кількість переглядів: 5

Сьогодні Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна відвідала Центр первинної медико-санітарної допомоги у місті Хмільник.

Разом із регіональною координаторкою Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?» Оленою Бессарабою поспілкувалися з сімейними лікарями з приводу переваг та недоліків програми mhGAP.

Зокрема, дізналися про те, чи вдалося фахівцям втілити здобуті знання на практиці і які відгуки уже отримали.

«Навчатися було неважко. Курс триває декілька тижнів. – розповіла одна з лікарок. – Сама система дуже зручна, адже можна самостійно регулювати навантаження та повертатися до певних тем в разі незасвоєння матеріалу. Потім складали тести. Цей курс корисний не лише для сімейних лікарів, але й для усіх, хто працює з людьми, в колективах тощо».

Як показує практика, до нової послуги люди ставляться по-різному. Позитивні відгуки і запити переважно від молодшого покоління. Часто звертаються молоді дружини військових, чиї чоловіки зараз у зоні бойових дій. Лікарі на місці оцінюють їх фізичний та психоемоційний стан. У когось є скарги на підвищену тривожність, у когось на порушення сну. На місці визначають індивідуальний план усунення виявлених проблем. Пацієнти мають змогу поділитися своїми переживаннями.

«Дуже важливо постійно залишатися на зв‘язку зі своїм пацієнтом. Це одне з ключових речей, яким навчають у рамках цієї програми. – підкреслила Наталя Заболотна. – Інтеграція послуги з охорони психічного здоров’я на первинній ланці медичного обслуговування триває. В області 1585 медичних фахівців: 882 медичних сестри та 703 лікарі вже отримали сертифікати mhGAP та можуть надавати базову допомогу. Це сімейні лікарі, педіатри, терапевти, медичні сестри, медбрати, фельдшери, працівники екстреної медичної допомоги тощо».

Програма навчає надавати допомогу пацієнтам із симптомами депресії, гострої реакції на стрес, тривоги, розладів, пов’язаних з вживанням психоактивних речовин, інші скарги на стан ментального здоровʼя. І одне з найголовнішого: навчає ефективно комунікувати з пацієнтом та його близькими.

Перший заступник Начальника ОВА нагадала, що всі послуги є безоплатними в рамках Програми медичних гарантій НЗСУ за пакетом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».

«Радію, що у рамках Всеукраїнської програми ментального здоров‘я «Ти як», ініційованої Першою леді України Оленою Зеленською, ми змогли настільки масштабувати цю послугу», - резюмувала Наталя Заболотна.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора