A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Хмільницький центр первинної медико-санітарної допомоги" Хмільницької міської ради

ДЛЯ ПОКРАЩЕННЯ ЯКОСТІ ПОСЛУГ

Дата: 29.02.2024 10:55
Кількість переглядів: 4

Минулого тижня в Ужгороді фахівці проекту USAID Ukraine - USAID Україна «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні», що впроваджує PATH, провели триденний тренінг «Забезпечення якості медичних послуг та скринінгу. Ефективне спілкування як елемент забезпечення якості медичних послуг».

 

Навчання було організоване для керівників і головних медичних сестер ЦПМСД з 9 громад (Городнянська, Чернігівська область; Дубровицька, Рівненська область; Звягельська, Житомирська область; Глибоцька, Чернівецька область; Городенківська, Івано-Франківська область; Іваничівська, Волинська область; Царичанська, Дніпропетровська область; Решетилівська, Полтавська область; Хмільницька, Вінницька область), де ми надаємо підтримку у відновлені доступу населення до медичної допомоги та покращення психічного здоров’я.

Мета: розбудова потенціалу ОТГ у сфері профілактики основних неінфекційних захворювань і психічного здоров’я.

Сьогодні ми багато чуємо із засобів масової інформації про психічне здоров’я (часто кажуть «ментальне», це калька з англійської мови (mental)). Та все ж маємо упередження щодо його забезпечення у повсякденному житті, обумовлені минулим негативним радянським досвідом та недостатнім розумінням того, що психічне здоров’я є складовою загального поняття «здоров’я людини». Адже застосування простих методик дозволяє знизити рівень стресу, забезпечити профілактику серцево-судинних захворювань, діабету та інших захворювань.

 

Поширення знань про можливості забезпечення психічного здоров’я є обов’язковою частиною профілактичної медицини, а впровадження антистресових методик є елементом здорового способу життя, покращення мікроклімату в колективі, ефективного спілкування, індивідуального розвитку людини та розвитку суспільства загалом.

Тож учасники тренінгу знайомилися сучасними підходами щодо проведення скринінгу на основі неінфекційні захворювання (НІЗ). І тут вже є досвід роботи, що можна вдосконалювати, адже з грудня 2023 року за підтримки проекту у 5 громадах працюють 96 пунктів скринінгу. Ще у п’яти громадах аналогічні пункти скринінгу плануємо відкрити вже навесні.

Особливу увагу приділили здійсненню контролю якості надання первинної медичної допомоги: обговорили індикатори якості та кроки щодо створення у ЦПМСД системи моніторингу якості, зокрема, зворотній зв’язок з пацієнтами.

Розглянули питання організації епідеміологічного нагляду за НІЗ, результати дослідження STEPS — поетапного підходу до нагляду за факторами ризику НІЗ в Україні (підвищений артеріальний тиск, підвищений загальний холестерин, активне споживання алкоголю, куріння, надмірна вага).

Розглянули техніки управління конфліктами та ефективного професійного спілкування. Розвивали навички психологічної саморегуляції та відновлення ресурсів. Особливо цікавими для учасників виявилися робота з тілом, інструмент самовідновлення і медитативні методики.

Під час дискусій учасники дійшли спільного висновку: треба працювати над забезпеченням якості медичної послуги, використовуючи отриманий досвід, а ключове місце в цьому процесі, як і у розвитку профілактичної медицини, посідає психічне здоров’я та ефективне спілкування.

Дякуємо всім учасникам за продуктивну роботу, ефективне спілкування, активну позицію і бажання здійснювати зміни власними діями! Зичимо успіхів!

Дякуємо нашим партнерам, Дніпровський Міжрегіональний Тренінговий Центр за допомогу в організації заходу!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора