A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Хмільницький центр первинної медико-санітарної допомоги" Хмільницької міської ради

Про «40 уколів в живіт» не йдеться

Дата: 10.04.2024 08:44
Кількість переглядів: 3

  

Обговорили в ефірі Ми - Україна як діяти людині, якщо вкусила, подряпала чи ослинила тварина?

Меддопомога з метою уникнення сказу надається у кожній області, в регіонах визначені центри антирабічної допомоги, які забезпечені вакциною.

Людям вірус сказу зазвичай передається під час укусу заражених тварин (як безпритульних, так і не вакцинованих домашніх).

Вакцинацію тварин проводять фахівці ветеринарної медицини Держпродспоживслужба.

Якщо людину вкусила, подряпала чи ослинила тварина (дика, безпритульна, домашня тварина незалежно від даних про її вакцинацію) необхідно негайно обробити місце укусу чи подряпини (щонайменше 10 хвилин промивайте місце ураження водою з милом; після промивання та обробки рани накладіть стерильну пов’язку) та звернутись по медичну допомогу.

   Щоб дізнатись, де у вашій області чи місці перебування працюють центри антирабічної допомоги, можна скористатись таблицею (https://bit.ly/49Ay4dA) або звернутись до контакт-центру МОЗ за номером 0 800 60 20 19.

У медзакладі, де визначено Центр антирабічної допомоги спеціаліст, який проводитиме огляд пацієнта, обов’язково має з’ясувати:

☑︎ яка тварина та за яких обставин нанесла укуси,

☑︎ чи тварина мала ознаки нездужання,

☑︎ чи тварина накинулась на людину сама чи це була спровокована атака,

☑︎ чи є можливість спостерігати за твариною, якщо це домашня тварина,

☑︎ має оглянути місце укусу – найнебезпечніші «рвані глибокі рани».

Лікар оцінить ситуацію, об’єм антирабічної допомоги – призначити лише курс вакцинації проти сказу чи, за необхідності, вакцинацію поєднати з введенням антирабічного імуноглобуліну.

Антирабічну вакцину застосовують для первинної імунізації людей, які були в контакті або були вкушені хворими на сказ тваринами, тваринами з підозрою на сказ чи невідомими тваринами. Подальша ревакцинація проводиться згідно зі схемою лікувально-профілактичної імунізації (https://bit.ly/3VTUiDo).

   За даними Центр громадського здоров’я України минулого року по антирабічну допомогу звернулися понад 56 тисяч українців і майже 22 тисячі з них отримали щеплення.

Подбайте про власне здоров'я і одразу звертайтесь за медичною допомогою.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора