A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Хмільницький центр первинної медико-санітарної допомоги" Хмільницької міської ради

Всесвітній день пам'яті людей, які померли від СНІДу

Дата: 13.06.2024 12:20
Кількість переглядів: 9

  

Всесвітній день пам'яті людей, які померли від СНІДу, відзначається щороку у третю неділю травня. Цей день є важливим нагадуванням про необхідність продовження боротьби з ВІЛ/СНІДом, а також про вшанування пам'яті тих, хто втратив життя через цю хворобу.

В Україні, де кількість ВІЛ-позитивних осіб є однією з найвищих у Європі, цей день має особливе значення. Він є відображенням національних зусиль у боротьбі з ВІЛ/СНІДом, а також підтримки та соціального захисту ВІЛ-інфікованих осіб.

Завдяки зусиллям міжнародних програм та щоденної роботі медичних працівників вдається забезпечити безкоштовного проведення діагностики, безперебійного лікування антиретровірусною терапією тисяч пацієнтів.

21 травня за участі фахівців відділення епіднагляду (спостереження) та контролю профілактики інфекційних та неінфекційних захворювань відбулася зустріч з керівництвом КНП «Хмільницький ЦПМСД» Хмільницької міської ради та медичними персоналом з приводу організації та проведення діагностування ВІЛ інфекції серед мешканців громади в рамках надання первинної медичної допомоги.

Нагадуємо, що періодичне тестування на ВІЛ є однією з форм профілактики розвитку СНІД, адже у багатьох випадках хворобу помічають саме на останньому етапі, коли допомогти людині вже дуже важко.

Сучасні тести мають високу специфічність та чутливість у межах 98-99,9%, але навіть їх потрібно пройти кілька разів, щоб остаточно поставити діагноз.

Для проведення аналізу на ВІЛ-інфекцію або вірусні гепатити В і С можна звернутися до сімейного лікаря для проведення тесту.

Показання до здачі аналізу рекомендовані :

- людині, яка мала незахищений статевий акт;

- людям, які належать до ключових та уразливих групп не рідше одного разу на рік;

- людині з індикаторними станами та симптомами, що можуть свідчити про ймовірність ВІЛ-інфекції в організмі, зокрема до таких станів та симптомів відноситься: немотивована втрата ваги тіла або лихоманка тривалістю понад 1 місяць, вірусний гепатит B та/або C, симптоми туберкульозу, молочниця ротової порожнини або грибкове ураження нігтів, рецидивні бактеріальні інфекції верхніх дихальних шляхів або бактеріальні пневмонії.

- донорам крові;

- дітям, які народжені матерями з ВІЛ-інфекцією

- вагітним жінкам

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора