A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Хмільницький центр первинної медико-санітарної допомоги" Хмільницької міської ради

В Україні стартує кампанія з посилення імунізації проти кашлюку, дифтерії та правцю!

Дата: 22.08.2024 09:35
Кількість переглядів: 2

  

В Україні стартує кампанія з посилення імунізації проти кашлюку, дифтерії та правцю!

   Чим небезпечні кашлюк, дифтерія та правець?

   Кашлюк — це гостра бактеріальна інфекційна хвороба дихальних шляхів. Характеризується важкими нападами кашлю, які можуть тривати кілька тижнів або навіть місяців. Поширюється повітряно-крапельним шляхом при кашлі або чханні інфікованої людини. Хворіють здебільшого діти та підлітки, проте захворіти можуть і дорослі. Найнебезпечніший кашлюк — для немовлят, у яких він може викликати тимчасову зупинку дихання (апное), і загалом у новонароджених і немовлят хвороба має високий ризик ускладнень та смерті. У 2024 році в Україні від кашлюку померло двоє дітей віком до 1 року.

   Дифтерія — гостра інфекційна хвороба, яка вражає переважно слизові оболонки верхніх дихальних шляхів та шкіру, утворюючи характерні плівки, які можуть викликати серйозні ускладнення. Бактерія потрапляє в організм людини в дихальні шляхи, де починає виділяти токсин, який потрапляє у кров і вражає різні органи, найчастіше — серце, нервову систему та нирки. Навіть попри своєчасне лікування близько 20 % невакцинованих хворих помирають.

   Правець — гостра інфекційна хвороба, спричинена бактерією, яка виділяє потужний токсин, вражає нервову систему і призводить до сильних болючих м’язових спазмів (судом). Захворіти на правець можна, якщо збудник потрапить через пошкодження шкіри: рани, порізи, опіки, укуси тварин, травмування гострими предметами, уламками деревини. Наприклад, дитина може інфікуватися, поранившись цвяхом, який забруднений грунтом. Смертність від правцю досягає 25–80 %.

   Вакцинуватися — єдиний спосіб захистити себе від цих небезпечних інфекційних хвороб у будь-якому віці. Ефективність щеплення від дифтерії та правцю становить 95-100%.

У КНП “Хмільницький ЦПМСД” щеплення можна отримати, звернувшись до свого сімейного лікаря.

Адреси місць розташування амбулаторій загальної практики сімейної медицини КНП “Хмільницький ЦПМСД”, де можна пройти вакцинацію:

   м.Хмільник, вул. Чорновола Вʼячеслава, 64;

   с. Журавне, вул. Центральна, 42;

   с. Порик, вул. І. Свідерського, 10 А;

   с. Великий Митник, площа Перемоги,1;

   с. Куманівці, вул. Новоселів, 1А;

   с. Кожухів, вул. Шляхова,24.

   с. Широка Гребля, вул. Першотравнева,80Б.

Працюємо для здоровʼя громади!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора